Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τι σημαίνει ανταγωνισμός;

Κουκιά μετρημένα η οικονομία. Τόσα τα αγαθά, τόσα τα λεφτά. Όποιος έχει τα λεφτά έχει και τα αγαθά. Απλό μέχρι εδώ.

Πώς αποκτάς τα λεφτά; Με την εργασία ή τα κλέβεις.
Πως αποκτάς τα αγαθά; Αγοράζοντάς τα ή τα κλέβεις.

Η κλεψιά βέβαια είναι αθέμιτη (“ού κλέψεις”, Είπε). Η δουλειά είναι καλή. Και ο ανταγωνισμός θεμιτός. Όμως σε μία κοινωνία όπου τα αγαθά ΔΕ φτάνουν για όλους (αν έφταναν ΔΕ θα κόστιζαν), κάποιοι τα αποκτούν και κάποιοι δεν τα αποκτούν. Ο καλύτερος στη δουλειά του έχει και ο άλλος, ο όχι τόσο καλός, δεν έχει. Ανοίγεις δηλαδή εσύ ένα μαγαζί, μία επιχείρηση και είσαι πολύ καλός. Και έχεις πελατεία και οικονομάς τα φράγκα και περνάς καλά αφού αγοράζεις όλα τα αγαθά. Ο άλλος που έχει το ίδιο μαγαζί και δεν είναι τόσο καλός όσο εσύ δεν έχει πελατεία και πάει αργά ή γρήγορα για κλείσιμο. Προσοχή εδώ. Αυτός που πάει για κλείσιμο δεν είναι κακός στη δουλειά του. Απλά δεν είναι όσο καλός είσαι εσύ. Τελικά τον “κλείνεις” επειδή είσαι ανταγωνιστικός και αυτός βρίσκεται χωρίς δουλειά, άρα χωρίς χρήμα, άρα χωρίς πρόσβαση στα αγαθά. Τότε εσύ θεωρείσαι επιτυχημένος επαγγελματίας. Έδρασες ανταγωνιστικά και πέτυχες στο επιχείρημά σου.
Ας σκεφτούμε αυτό τώρα:
Αν δεν ήσουν ανταγωνιστής αυτού που έκλεισε, αλλά ήσουν κλέφτης και τον έκλεβες για να ζήσεις εσύ, και αυτός καταστρεφόταν, τότε κατακρίνεσαι. Είσαι εγκληματίας και φυλακίζεσαι.
Αν τον ανταγωνιστείς και αυτός κλείσει, τότε είσαι πετυχημένος και επιβραβεύεσαι. Είσαι παράδειγμα προς μίμηση.

Αν κλέψεις για να ζήσεις και ο άλλος φτωχύνει, είσαι εγκληματίας.
Αν είσαι ανταγωνιστικός και ο άλλος φτωχύνει, είσαι πετυχυμένος.

Εξ ορισμού λοιπόν σε μία κοινωνία όπου τα αγαθά ΔΕ βρίσκονται σε επάρκεια, ο ανταγωνισμός είναι μία αποδεκτή μέθοδος εξόντωσης η οποία διδάσκεται στα σχολεία, και επιβραβεύεται. Ο ανταγωνισμός είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η εποχή όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές δεν είναι μακρινή. Είναι η τωρινή εποχή και εσύ που κινείσαι, ζεις και δρας στο πνεύμα της εποχής δεν απέχεις από το αγρίμι.

Καλή λευτεριά αδέλφια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου