Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Θέλουμε απαντήσεις.

Καλό θα ήταν, οι υποψήφιοι να δηλώσουν το αν αποκηρύσσουν ή αν υποστηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί ο ρόλος τους να είναι αυτοδιοικητικός ως πιθανοί δήμαρχοι, παρ όλα αυτά οφείλουν να πάρουν θέση για το αν συμφωνούν με την τεράστια μείωση χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, με την αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων των δήμων (μετά από χρονιά προσπαθειών για την αποκέντρωσή τους) και τη συγκέντρωσή τους στο κεντρικό κράτος, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική και τάση. Να πάρουν θέση για τις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πως αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση μοιράζει ''χαρτζιλίκια'' των 500 euro πριν τις εκλογές σαν ελεημοσύνη. Η πολίτικη της ''φιλανθρωπίας'' και των ''φιλόπτωχων ταμείων'' ανήκει στο μεσαίωνα. Τα οφέλη που πρέπει να απολαμβάνουν οι πολίτες, είναι ανταποδοτικά. ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ στο κράτος και τους δήμους, και τους οφείλονται, δεν τους χαρίζονται! Σίγουρα δεν σώζεται κανένας με τα τρόφιμα (εδώ γελάμε) που μοιράζονται από την Ευρωπαϊκή Άνωση, ούτε φυσικά από αυτά που δίνει ο δήμος κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα. Πεινάμε και εκτός εορτών κύριοι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε εξαρχής στόχο της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δήμοι, και οι πρωτοβουλίες που είχαν αρχίσει να παίρνονται από κάποιους ελάχιστους οραματιστές δημάρχους οδήγησαν στη συστηματική οικονομική αφαίμαξή τους ώστε να ξαναγίνουν κυβερνητικά έρμαια και να βασίζονται στην κυβερνητική οικονομική στήριξη. Επίσης, η αποδυνάμωση των δήμων σε στελεχιακό δυναμικό συνέβαλλε στη δυσλειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη διαθεσιμότητα υπάλληλων ξεκίνησε από τους δήμους και μέχρι και το τελευταίο ''κύμα'' έπληξε κυρίως το προσωπικό των δήμων. ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ; Μήπως αυτούς που ανήκουν στο λεγόμενο πελατειακό κράτος; Μήπως αυτούς που διορίστηκαν προ ΑΣΕΠ με τα γνωστά σε όλους ''κριτήρια''; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Έφτασαν να καταργήσουν ολόκληρες υπηρεσίες ατόμων που διορίστηκαν αξιοκρατικά, προκείμενου να διαφυλάξουν τους δικούς τους.

Κάλω τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά θελήσει να βγάλει σε διαθεσιμότητα υπάλληλους του δήμου μας ή να καταργήσει οποιαδήποτε υπηρεσία του. Πρέπει να γνωρίζουμε τις προθέσεις τους προκαταβολικά. Τα ψέμματα τελείωσαν. Αφού αποφάσισαν να ''εκτεθούν'' στα κοινά, πρέπει να γνωρίζουν πως θα κληθούν να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα ευθέως.

Άλλωστε δεν είναι οι ερωτήσεις που έχουν σημασία, άλλα οι απαντήσεις που θα δοθούν. Αν δοθούν.

Maria Nikolakaki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου