Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ζώντα Ζώα

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 το περιοδικό economist είχε καλεσμένο και ομιλητή σε συνέδριό του στο Καβούρι τον πρωθυπουργό αντώνη σαμαρά. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει! Η οικονομία και η κοινωνία είναι σύνθετοι ζωντανοί οργανισμοί”.

Αρχίζοντας από τη δεύτερη φράση πρέπει να σταθούμε στην αυθαιρεσία με την οποία χρησιμοποιεί τους όρους ο σαμαράς. Η οικονομία σίγουρα είναι σύνθετη (ανάλογα με τις καύλες του κάθε μουνόπανου τραπεζίτη, golden boy κ.λ.π.) αλλά όχι ζωντανή. Η οικονομία (με τη μοντέρνα έννοια της διαχείρισης του χρήματος) σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το ζωντανό. Προφανώς οι λέξεις σύνθετη και ζωντανή έχουν ως σκοπό να δώσουν ένα είδος άλλοθι στην ανικανότητά του (και της κυβέρνησης) να χειριστούν την οικονομία και τίποτε άλλο. Η οικονομία (με τη μοντέρνα έννοια) είναι ένα ανθρώπινο επινόημα. Και επειδή κάποια κωλοπαιδαράκια (χρηματοοικονομικοί οίκοι κ.λ.π.) κρατάνε ένα πρωθυπουργό και μία χώρα από τα αρχίδια, αυτός αποφασίζει να τα ονομάσει σύνθετους ζωντανούς οργανισμούς. Κάτι δηλαδή σαν ένα κοπάδι που αποτελείται από πιράνχας, κροκόδειλους και καρχαρίες. Ε, δε μπορείς να τα βάλεις με αυτούς...

Ως προς το “Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει!”, θέλω να αναφέρω ότι: Ο κοινωνικός Δαρβινισμός (θεωρείται φυσικό ο ισχυρότερος να επιβιώνει και ο ασθενέστερος να πεθαίνει ακόμα και μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία) φασιστοφέρνει φανερότατα. Αν ο σαμαράς πραγματικά πιστεύει ότι “Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει!” τότε πρέπει να κλείσει τα νοσοκομεία διότι παρεμβαίνουν στον παραπάνω νόμο και να δημιουργήσει νέο Καιάδα. Η ανθρώπινη κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με το νόμο της ζούγκλας. Η ανθρώπινη κοινωνία χτίζεται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.
Στη φύση οι αλλαγές είναι αργές. Οι οργανισμοί έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε βάθος πολλών - πολλών χιλιάδων χρόνων. Άλλοι το καταφέρνουν και άλλοι όχι. Άλλοι οργανισμοί όταν το περιβάλλον τους αλλάζει, μεταναστεύουν προσπαθώντας να βρουν άλλο, φιλόξενο περιβάλλον. Αν οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι απότομες τότε μιλάμε για φυσική καταστροφή. Τότε για πολλούς έρχεται η εξαφάνιση.
Αν ο άνθρωπος κατάφερε να εξελιχθεί και να επιβιώσει μέσα στο περιβάλλον της γης είναι διότι δεν περιορίστηκε από αυτό αλλά το άλλαξε. Ο άνθρωπος επιβίωσε διότι προσάρμοσε το περιβάλλον στις ανάγκες του (τον αντίκτυπο της παρουσίας του πάνω στον πλανήτη παρακαλώ ας το συζητήσουμε σε άλλο άρθρο). Προσαρμόζω το περιβάλλον μου πάνω μου. Αυτός είναι ο νόμος του ανθρώπου.
Τα ρούχα μας, τα σπίτια μας, τα εργαλεία μας, είναι ακριβώς αυτό. Προσαρμόζω το περιβάλλον πάνω μου ή προφυλάσσομαι από αυτό. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Αν ο σαμαράς μας λέει πως το αφιλόξενο περιβάλλον που μας οδήγησε αυτός και οι προκάτοχοί του είναι η αιτία θανάτου μας, του ανταπαντάμε:
Αν το περιβάλλον δε μου κάνει θα το αλλάξω. Αυτό που εσύ λες περιβάλλον αντώνη σαμαρά δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο που βρήκαν κάποια κατακάθια για να μπορούν να κάνουν μπάνιο στις πισίνες τους, να ρουφάνε τη σκόνη τους και να πηδάνε τις πουτάνες τους. Αυτό το περιβάλλον θα αλλάξει. Και αν για κάποιους θα έρθει το τέλος διότι το “περιβάλλον” τους άλλαξε και δεν προσαρμόστηκαν, αυτοί δε θα είμαστε εμείς”.

Ελπίζω μέχρι τον Οκτώβριο να έχει βγάλει τρίχωμα ο πρωθυπουργός για να προφυλαχτεί από το κρύο γιατί αλλιώς δε βγάζει το χειμώνα, ο απροσάρμοστος.

Αίμα, τιμή, Αντώνης Σαμαράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου