Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Το wifi και τα μάτια σας.

Κάθε συσκευή που συνδέει υπολογιστές μεταξύ τους (modem, routers, στικάκια κινητής κ.λ.π.) έχει ενσωματωμένο ένα αριθμό (mac address). Ο αριθμός αυτός έχει ως σκοπό να ξεχωρίζει τη μία συσκευή από την άλλη. Για παράδειγμα σκεφτείτε να ψάχνετε για ασύρματο δίκτυο στην περιοχή σας και να βρείτε 5 με το ίδιο όνομα (μπορεί να γίνει). Βρίσκετε δηλαδή μεταξύ άλλων και 5 δίκτυα με το όνομα “cafeteria”. Αν και τα δίκτυα έχουν το ίδιο όνομα, ο υπολογιστής τα ξεχωρίζει και σας τα παρουσιάζει ένα-ένα διότι βασίζεται σε αυτόν τον ενσωματωμένο μοναδικό αριθμό που το καθένα έχει. Εσείς διαλέγετε ένα από αυτά και εφόσον γνωρίζετε τον κωδικό wifi που σας ζητάτε, συνδέεστε. Μέχρι εδώ όλα ΟΚ.

Ο ΟΤΕ στα modem-router που μας δίνει ως εξοπλισμό έχει κλειδωμένο το wifi με ένα κωδικό. Τον κωδικό αυτόν τον βρίσκουμε σε ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος της συσκευής. Ο ΟΤΕ για ευκολία έχει κάνει το εξής: Για κωδικό wifi έχει δώσει το μοναδικό κωδικό της συσκευής. Ο κωδικός wifi και η mac address ταυτίζονται, αν και δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό το έχει κάνει ο ΟΤΕ για δική του ευκολία.

Αλλά η mac address εκπέμπεται από το router (αν δεν εκπεμπόταν ούτε θα το βρίσκατε ούτε θα γινόταν οποιαδήποτε σύνδεση με αυτό), οπότε εκπέμπει έμμεσα, και τον κωδικό wifi διότι ταυτίζωνται.

Αυτός ο μοναδικός αριθμός (mac address) είναι εύκολο να φανεί στις οθόνες μας χωρίς κάποιος να είναι “χάκερ”.  Υπάρχουν αρκετά προγραμματάκια που κάνουν αυτή τη δουλειά τόσο σε pc όσο και σε κινητά. Δηλαδή σου δείχνουν τη λίστα με τα διαθέσιμα δίκτυα αλλά δίπλα σου δείχνουν ΚΑΙ τη mac address η οποία για τα router  του OTE (conn-x) ταυτίζεται με τον κωδικό του  wifi.

Αν τώρα εσείς αλλάξετε τον κωδικό wifi συμβαίνει το εξής: Όσοι προσπαθούν να εφαρμόσουν την παραπάνω τεχνική θα βλέπουν τη mac address η οποία όμως πλέον ΔΕΝ αντιστοιχεί στον κωδικό του wifi (διότι τον αλλάξατε) οπότε δε μπορούν να συνδεθούν.

Βέβαια πρέπει ο νέος σας κωδικός να είναι κάτι δύσκολο. Αν βάλετε 1234, θα το βρουν σίγουρα. Ασφαλής κωδικός είναι αυτός που περιέχει αριθμούς, γράμματα (κεφαλαία και μικρά) και σύμβολα (π.χ. @#$%...).

Με λίγα λόγια, αλλάξτε οπωσδήποτε κωδικό στο wifi διότι από μία “επιπολαιότητα” του ΟΤΕ είναι εύκολο να τον βρει ο οποιοσδήποτε.

Το γεγονός της “κλοπής” internet έχει γίνει επιδημία.

Ένας επώνυμος ~ άγνωστος blogger.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου