Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Όταν θα έρθουν οι εξωγήινοι.

Στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek (τηλεοπτική και ταινιών) οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με πλήθος άλλων μορφών ζωής από άλλους πλανήτες και ηλιακά συστήματα. Η πρώτη επίσημη επαφή τους με νοήμονα εξωγήινη ζωή είναι με τους φιλικούς Vulcan (θυμάστε τον Spock με τα μυτερά αυτιά;). Λίγα χρόνια μετά κάθε μορφή διαμάχης και πολέμου στη γη τελειώνει καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είναι όλοι ένα είδος (το ανθρώπινο) και πως πλέον έχουν άλλη θέση μέσα στο σύμπαν. Η ιστορία της σειράς Star Trec είναι βέβαια φανταστική.

Το 1990 το ρομποτικό διαστημόπλοιο Voyager 1 φωτογραφίζει τον πλανήτη γη από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (εικόνα στα δεξιά). Όλος ο πληθυσμός του πλανήτη σε μία κουκκίδα! Όλοι οι άνθρωποι που έζησαν ποτέ στη γη, όλοι οι πόλεμοι, όλα τα επιτεύγματα, όλα τα φυτά, τα ζώα, όλα σε μία κουκκίδα. Η θέση μας στον κόσμο αλλάζει. Βλέπουμε (όσοι θέλουμε και μπορούμε) τις έννοιες μας, τα προβλήματά μας, τις ζωές μας, να φαντάζουν τόσο μικρές και ασήμαντες, χωρίς ίχνος πεσιμισμού. Απλά βλέποντας τον πλανήτη μας από τόσο μακριά συνειδητοποιούμε πόσο ασήμαντα είναι αυτά που μας χωρίζουν. Βλέποντας το “διαστημόπλοιο” Γη να ταξιδεύει στο διάστημα καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που έχουμε είναι ο πλανήτης μας και ο ένας τον άλλο.
Η συνειδητοποίηση του πόσο μικροί είμαστε, του πόσο μόνοι είμαστε μέσα στο χάος του σύμπαντος θα έπρεπε να μας κάνει να αγκαλιαστούμε, να κρατήσουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στα βάθη του διαστημικού κενού ενωμένοι. Η γη είναι το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει. Η Γη είναι το μόνο σπίτι που έχουμε. Οι τεχνολογικές μας δυνατότητες δεν είναι επαρκείς ώστε να αναζητήσουμε ένα νέο κόσμο για να ζήσουμε. Κάποτε θα γίνει. Προς το παρόν έχουμε υποχρέωση, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, να συμβαδίσουμε (η καλύτερα να συμπλεύσουμε) πάνω στο διαστημόπλοιό μας. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε ένα κόσμο ικανό να ζήσει κάποιος, σε πάρα πολλές επόμενες γενιές. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να πολεμούμε, να φιλονικούμε και να καταστρέφουμε. Τον πλανήτη τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και σε σχέση με αυτές θα βρισκόμαστε πάνω του για πάρα πολύ λίγο. Υπάρχει χώρος για όλους, υπάρχει θέση για όλους. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν κοινή συνείδηση τώρα. Πριν έρθουν οι εξωγήινοι. Γιατί που ξέρεις; Μπορεί και να μην είναι τόσο φιλικοί όπως στο Star Trec.
Ως τότε τουλάχιστον να μη κλοτσάμε γυναίκες και παιδιά έξω από το διαστημόπλοιό μας. Να μη κλοτσάμε γυναίκες και παιδιά έξω από τις βάρκες του λιμενικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου