Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στα mall, στα mall...

- Αύριο δεν έχουμε σχολείο...
- Γιατί;
- Πάμε εκδρομή.
- Που θα πάτε;
- Στα mall.
- !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτός ο διάλογος ακούστηκε πολύ φέτος. Δε γνωρίζω αν είναι Νεμεάτικο φρούτο η σχολική “εκδρομή” στα mall. Στη Νεμέα πάντως φυτρώνει πολύ. Βέβαια προηγείται μία επίσκεψη σε κάποιο μουσείο (Ακρόπολης κατά προτίμηση) ή στο πλανητάριο. Κανένα πιτσιρίκι ή έφηβος που ρώτησα δε μου είπε πως θα πάνε στο μουσείο. Η πρώτη τους απάντηση είναι “Θα πάμε στο mall.” Σε κάθε περίπτωση είναι αδικαιολόγητη η επίσκεψη σχολείων σε εμπορικό κέντρο. Ακόμα και αν το πρόγραμμα της εκδρομής ολοκληρώθηκε ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών θα έπρεπε να αφιερώνετε σε αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε ο συνολικός χρόνος της σχολικής εκδρομής να έχει δραστηριότητες εκπαιδευτικές. Σίγουρα θα κάνεις ένα διάλυμα αλλά όχι στα mall. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το πρόγραμμα της εκδρομής να είναι γεμάτο από δραστηριότητες (μουσεία, θέατρο, ξεναγήσεις, επισκέψεις σε σχολές πανεπιστημίων...). Και αν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ενωρίς τότε πίσω στα σπίτια τους. Ποια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δέχεται να εγκρίνει πρόγραμμα εκδρομής σχολείου σε εμπορικό κέντρο; Μάλλον όλες.
Και οι καθηγητές;
Και οι γονείς;
Όλοι σύμφωνοι;
Όλοι σύμφωνοι. Το πρόγραμμα της εκδρομής εγκρίθηκε παμψηφεί.

Βέβαια αφορμή για τις λίγες αυτές σειρές στάθηκε η συζήτηση που έχει ξεκινήσει αυτό τον καιρό για μείωση των διακοπών του Πάσχα σε μία εβδομάδα. Η μία εβδομάδα που θα περισσέψει θα γίνει διακοπές την Καθαρά Δευτέρα. Και ξέρετε με ποιο σκεπτικό; Για να μπορούν να πάνε ολιγοήμερες διακοπές οι μαθητές και οι οικογένειές τους ώστε να τονωθεί η οικονομία. Όλα αυτά μετά από αίτημα ετών των ξενοδόχων και με τη σύμφωνη γνώμη πρωθυπουργού και υπουργού τουρισμού.


Μετατρέπουν τα παιδιά σας σε τυφλούς καταναλωτές και τραγουδιστές σκυλάδικων (βλέπετε πρόσφατες εκδηλώσεις σκυλάδικου σε αίθουσες σχολείου της πόλης μας). Είναι προφανές πως τα θέλουν μόνο και μόνο για να κινούν τη μηχανή του συστήματος Γρανάζια, ανταλλακτικά και αναλώσιμα της κρεατομηχανής των πολιτικών των τραπεζών και των αγορών είναι τα παιδιά σας. Κανένας δεν αντιδρά, κανένας δε στενοχωριέται. Όλοι να μην χαλάσουν το χατήρι των παιδιών, δήθεν. Τα κακόμοιρα... Να πάνε τα χωριατόπουλα μέχρι την Αθήνα και να μην φτάσουν στα mall; Όχι βέβαια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές δεν χαλάνε το χατήρι των παιδιών ούτε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Κυρίως στο ΕΠΑΛ. Μπουρδέλο. Αλλά αυτό θα είναι άλλο άρθρο.

Ξυπνάμε αδέρφια. Ξυπνάμε;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου