Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Βογκητά στο fb


 Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις δημοσιεύσεις στο facebook και κατ’ επέκταση και τους “φίλους” μας σε κατηγορίες. Είναι εύκολο να διαπιστώσεις πως το ύφος των δημοσιεύσεων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί.

Κατηγορία 1η, “Οι ανέμελοι”
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται οι δημοσιεύσεις του στυλ: “Μπανάκιιιιιι”, “Καφεδάκιιιιιι”, “Ποτάκιιιιι” κ.λ.π.
Οι ανήκοντες στην κατηγορία αυτή σου δίνουν τη αίσθηση ότι ζουν στον παράδεισο. Μακριά από κάθε πρόβλημα ή ευθύνη. Είναι συνήθως νεαροί στην ηλικία, φοιτητές, ή τελειόφοιτοι του λυκείου. Οι περισσότεροι δε δουλεύουν. Μάλλον τσιμπάνε το χρήμα από τους γονείς τους οι οποίοι (γονείς) δημοσιεύουν στο facebook ότι ποιο πονεμένο μπορείς να φανταστείς σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Φοβούνται δηλαδή για την ανεργία, τη φτώχεια, το μεταναστευτικό κ.λ.π. Το καλό με την κατηγορία αυτή είναι πως οι γκόμενες φωτογραφίζονται με τα μαγιό τους στις παραλίες και πέρνουμε μάτι (Κορίτσια, θα γουστάρατε να βρείτε τη φωτό σας στο κινητό του κάθε αγνώστου;).

Κατηγορία 2η, “Οι DJ”
Καταλάβατε. Όλη η παγκόσμια αλλά και εγχώρια δισκογραφία στα μούτρα μας. Μερικές φορές με σύντομες προτάσεις όπως “Μεγάλε Στελάρα...”, “Φωνάρα η Πάολα”, “Αφιερωμένο σε όλους σας φιλαράκια μου...” και άλλα παρόμοια. Οι περισσότεροι δεν εισπράττουν ούτε ένα like, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να σκοτώσει τον DJ που κρύβουν μέσα τους.

Κατηγορία 3η, “Τα ημερολόγια”
Όλοι θα έχετε σπίτια σας ημερολόγιο που στο πίσω μέρος από το χαρτάκι έχει ένα ποίημα ή γνωμικό. Έτσι είναι αυτοί. Γνωμικά για την αγάπη, τον έρωτα, την καψούρα, το κέρατο. Απ’ όλα. Παραδόξως αυτοί τσιμπάνε περισσότερα like από αυτούς με τα τραγούδια. Αλλά και πάλι τα like δεν ξεπερνούν μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των φίλων τους. Πράγμα που σημαίνει πως γενικά είναι αδιάφορα.

Κατηγορία 4η, “Οι φωνές βοούσες εν τη ερήμω”
Ενδιαφέρουσα και αυτή η κατηγορία. Είναι όσοι πετούν μία φράση η οποία ουσιαστικά απευθύνεται σε έναν και μόνο. Αλλά μας τα πρήζουν και των υπολοίπων. Για παράδειγμα θα αναφέρω προτάσεις όπως: “Μου λείπεις...”, “Σε σκέπτομαι.”, “Απόψε σε θέλω”, “Σου γαμήθηκα παλιομαλάκα”. Το παράξενο είναι ότι τα like είναι παραπάνω από ένα. Αυτό αδυνατώ να το καταλάβω. ΟΚ, όταν ποστάρει κανένα ωραίο γκομενάκι “Μου λείπεις...” μπαίνω στο τριπάκι να απαντήσω αλλά δεν το κάνω. Μάλλον οι υπόλοιποι συμπαραστέκονται στο δράμα.

Κατηγορία 5η, “Οι αναμεταδότες”
Αυτοί όπου βρουν κάτι που νομίζουν πως είναι ενδιαφέρον το αναμεταδίδουν. Ειδήσεις, φήμες, συμβουλές, ο καιρός, κουτσομπολιά, events, συνταγές μαγειρικής, θεραπείες για τις αιμορροΐδες, βρίσκονται μέσα στη λίστα, και είναι μακρά.


Πάνω κάτω, αυτές είναι οι κατηγορίες. Πολλές φορές οι “φίλοι” μας ανήκουν σε περισσότερες από μία ταυτόχρονα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην υπάρχει άποψη. Ωραία τα γνωμικά π.χ. για την καψούρα. Όλοι ερωτηθήκαμε. Δε μάθαμε τίποτα; Δε συμπεράναμε τίποτα; Μόνο like;

Πρόβλημα κυρίες και κύριοι αναγνώστες μου. Πρόβλημα μέγα. Δεν υπάρχει άποψη. Άποψη με αρχή, μέση και τέλος. Ο κόσμος δεν έχει άποψη. Δεν έχει λόγο. Βογκάει... Μόνο αυτή τη λέξη μπορώ να βρω να ταιριάζει. Ο κόσμος βογκάει. Άλλοι από ευχαρίστηση που έκαναν το μπανάκι τους. Άλλοι από ικανοποίηση που άκουσαν το αγαπημένο τους τραγούδι. Άλλοι από πόνο, από θυμό, από αγανάκτηση. Δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται άποψη. Δε χρειάζεται να συμφωνούν όλοι με όλους. Αλλά χρειάζεται να μπορούν να συντάξουν μία ριμάδα πρόταση που να τους εκφράζει. Να σχολιάσουν το τραγούδι και να πουν τι τους θυμίζει, πως τους γαληνεύει ή ξυπνά τον επαναστάτη μέσα τους. Να το γράψουν. Όχι like.

Μη βογκάτε αδέρφια (και προπαντός μη βελάζετε). Να εκφράζεστε με λέξεις μέσα σε προτάσεις. Να έχετε την άποψη τη δική σας και να τη λέτε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου