Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

My Life has Value

Το Δίκτυο (Network) είναι μία αμερικανική ταινία του 1976. Κέρδισε 4 όσκαρ και ήταν προτεινόμενη για συνολικά 10. Περιληπτικά πρόκειται για την ιστορία ενός κεντρικού παρουσιαστή ενός μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου. Ο παρουσιαστής αποκτά τεράστια επιρροή στο κοινό του, πράγμα που ο σταθμός εκμεταλλεύεται.
Τρεις είναι οι ενδιαφέρουσες σκηνές. Στην πρώτη ο ιδιοκτήτης του καναλιού εξηγεί στον παρουσιαστή πως λειτουργεί το σύστημα. Στη δεύτερη ο παρουσιαστής ουσιαστικά εξευτελίζει το κοινό του αναλύοντάς του τον τρόπο με τον οποίο η τηλεόραση το αποχαυνώνει. Στην τρίτη έχουμε το ξέσπασμα του πρωταγωνιστή αηδιασμένου έχοντας καταλάβει τον απαίσιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα γύρω του.
Η ταινία αν και γυρισμένη το 1976 θα μπορούσε να ήταν φετινή παραγωγή. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι πολυεθνικές, το χρήμα, τα Μ.Μ.Ε. συνθέτουν το παζλ ενός συστήματος πανομοιότυπου με αυτό στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι σήμερα.
Θα σταθούμε στη σκηνή της “έκρηξης” του πρωταγωνιστή που ουσιαστικά συνειδητοποιεί πως το σύστημα βασίζεται στην τσαλακωμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια για να ισχυροποιηθεί. Ο πολίτης που έχει χάσει την αξιοπρέπειά του γίνεται όλο ποιο δεκτικός στις απαιτήσεις του συστήματος μόνο και μόνο για να μην ξεπέσει λίγο ακόμα. Ουσιαστικά αυτό τον κάνει αναξιοπρεπή. Το σύστημα σε σκοτώνει ηθικά. Νιώθεις πως δεν έχεις αξία. Πως δεν αξίζεις τίποτα. Ντρέπεσαι για τον εαυτό σου.
Ντρέπεσαι για τον εαυτό σου.
Ο πρωταγωνιστής μη έχοντας να προτείνει κάποια λύση παροτρύνει τους τηλεθεατές του να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους και να φωνάξουν “Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ”. Να κερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Αγαπητοί συμπολίτες ~ συνάνθρωποι, φωνάξτε:
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΡΙΑ

Βγείτε στους δρόμους, βγείτε στις πλατείες, βγείτε στα καφενεία. Μιλήστε με άλλους. Δημοσιοποιήστε το πρόβλημά σας στα social media. Μην ντρέπεστε. Δεν είναι ντροπή να σας κόψουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την ασφάλεια. Ντροπή είναι που σας κόβουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την ασφάλεια.Θα δείτε ότι δεν είστε μόνοι. Θα βρείτε απρόσμενους συμμάχους. Θα αντλήσετε δύναμη. Θα βρείτε λύση.

Το απόσπασμα του ξεσπάσματος δραματοποιημένο εδώ.
Ολόκληρη την ταινία μπορείτε να τη δείτε εδώ με υπότιτλους: Network

1 σχόλιο: